Pihenés a Balaton-felvidéken: Kis-Balatoni szállás és programok

KIS-BALATONI SZÁLLÁSUNK VÁRJA SZERETETTEL

A Hotel Karos Spa egész évben felejthetetlen élményekkel, izgalmas programokkal és kellemes kikapcsolódással várja a családokat, a baráti társaságokat és a párokat.

A Kis-Balaton közelében található szálláshelyünk igazán festői környezetben helyezkedik el: tágas kert, rengeteg zöldterület veszi körbe épületeinket. A kényelmes szobák, szép apartmanok és a wellness részlegünk ideális lehetőséget kínálnak azoknak, akik nyugodt környezetben szeretnének kikapcsolódni és pihenni.

A valódi pihenés és szórakozás fellegvára pedig a hatalmas vízibirodalmunk, amely Magyarországon egyedülálló lehetőségeket biztosít. A fürdőkomplexum 5 belső és 2 szezonális szabadtéri medencét, jól felszerelt szaunaparkot és különféle wellness szolgáltatásokat kínál.

Egy biztos: mosolyokkal teli élmények várnak Önre a Kis-Balatoni szállásunkon!

TERMÉSZETKÖZELI PROGRAMOK ÉS PIHENÉS A KIS-BALATONNÁL

A Kis-Balaton környékén töltött idő kiváló lehetőség a pihenésre és feltöltődésre is. A csendes környezetben, a tavak partján vagy a zöld ligetekben tölthető órák segítenek ellazulni, elszakadni a mindennapi stressztől, és új energiákat meríteni. A friss levegő és a természet közelsége hozzájárul a test és lélek harmóniájának megteremtéséhez.

A gyönyörű táj, a kellemes víz és a védett területek felfedezése rengeteg lehetőséget kínál a túrázás, kerékpározás és madármegfigyelés szerelmeseinek. Az ember itt valódi kapcsolatba léphet a természettel, és megtapasztalhatja annak nyugtató hatását.

A Balaton-felvidék valódi menedék a természet kedvelők és a pihenni vágyók számára, ezért a Kis-Balatoni szállásunkon való tartózkodása alatt mindenképp érdemes körbejárni ezt a csodálatos országrészt! Ennek érdekében összegyűjtöttünk Önnek néhány izgalmas lehetőséget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén és környékén, ezek alapján könnyedén megtalálhatja a tökéletes programot.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai szolgáltatásai

Zalakarosról könnyen és gyorsan megközelíthetőek a Balaton - felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei, amelyek tartalmas, élménydús időtöltést, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak a zalakarosi szállóvendégek részére, páratlan természeti környezetben. 

Látogatóhelyek:

  • Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
  • Vörsi Tájház
  • Fekete István emlékhely és Matula kunyhó

A Kis-Balaton fokozottan védett területét, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát idéző világát megismerni vágyó vendégek szakvezetéses túrán vehetnek részt.

Kányavári-sziget

Az alacsony fekvésű mocsaras terület egyik jellegzetes képződménye a homokból álló Ká- nyavári-sziget. Észak-déli irányban másfél km hosszan nyúlik el, átlagos szélessége alig haladja meg a 100 m-t. A Kis-Balaton Védőrendszer elárasztásakor létrejött vízfelületből mindössze pár méterre emelkedik ki. Parthoz közeli fekvése kiváló lehetőséget teremtett egy turisztikai pihenőközpont kialakítására a BfNPI részéről. A szigetet parkosították, sétautakat, pihenőket és sportpályát építettek. A partszegély nádasát itt-ott megszakítva horgász - állásokat is létesítettek.

Bivalyrezervátum (Kápolnapuszta)

A rezervátumban százötven egyedet számláló, hazánkban legnagyobbnak számító bivalypopuláció mellett egy szürkemarhacsorda is látható. Az állatok megfigyelésében távcső és kilátó segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is megfigyelhetik. Téli időszakban a bivalyok az istállóban látogathatók meg.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 1,5 kilométeres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett interaktív tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Helyszín: Kápolnapuszta (Balatonmagyaródtól 3 km)

www.bfnp.hu

Tájház (Vörs)

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

A ház első, és egyben legszebb szobáját, a tisztaszobát nem lakták, csak születés, betegség vagy halál idején használták, illetve itt szállásolták el vendéget. A füstöskonyhában a füst a mennyezetbe vágott nyíláson át távozott a padlásra. A tűzkutya és a rokka mellett a kamrában megtekinthető számtalan, ma már feledésbe merült háztartási eszköz. A pitvar végéből nyíló lakószobában pedig a Kis-Balaton vízivilágáról szóló kiállítás kapott helyet.

Helyszín: Vörs

www.bfnp.hu

Fekete István Emlékhely és Matula-kunyhó (Diás-sziget)

Az emlékhely kizárólag szakvezetéses kirándulás keretében látogatható. A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét. A csoport megtekinti a Fekete István emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató szobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó. A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.

www.bfnp.hu

Szakvezetés a Kis-Balaton területén

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által biztosított szakvezetés keretében látogatható. A túra 3 órás, a látogató saját járművével történik (autó vagy busz). A résztvevők betekintést nyernek a terület páratlan táji és természeti értékeket felvonultató világába. Nádas-sásos berkek, vizesélőhely-típusok, nyílt vízfelület és nádasokkal felszabdalt kisebb víztestek szövevénye, valamint a gazdag madárvilág képviselői kerülnek bemutatásra. A túra útvonala igény szerint alakítható: a klasszikus programban foglaltatik a Fekete István Emlékhely és a Matula-kunyhó látogatása, de igény szerint ezek kivehetők. Beépíthető a Kányavári-sziget, sőt a Bivalyrezervátum és a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház szakvezetéses látogatása is, illetve érdeklődés esetén a kizárólagos terepi bemutatás, madarászás lehetősége, német és angol nyelven is.

A kirándulásokról további információkat a szállodánk program részlegén kérhetnek az alábbi elérhetőségek valamelyikén vagy személyesen a programpultnál.

E-mail: program@karos-spa.hu
Tel.: +36 93 542 519