Kis - Balaton

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai szolgáltatásai

Zalakarosról könnyen és gyorsan megközelíthetőek a Balaton - felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei, amelyek tartalmas, élménydús időtöltést, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak a zalakarosi szállóvendégek részére, páratlan természeti környezetben. 

Látogatóhelyek:

  • Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
  • Vörsi Tájház
  • Fekete István emlékhely és Matula kunyhó

A Kis-Balaton fokozottan védett területét, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát idéző világát megismerni vágyó vendégek szakvezetéses túrán vehetnek részt.

Kányavári - sziget

Az alacsony fekvésű mocsaras terület egyik jellegzetes képződménye a homokból álló Ká- nyavári-sziget. Észak-déli irányban másfél km hosszan nyúlik el, átlagos szélessége alig haladja meg a 100 m-t. A Kis-Balaton Védőrendszer elárasztásakor létrejött vízfelületből mindössze pár méterre emelkedik ki. Parthoz közeli fekvése kiváló lehetőséget teremtett egy turisztikai pihenőközpont kialakítására a BfNPI részéről. A szigetet parkosították, sétautakat, pihenőket és sportpályát építettek. A partszegély nádasát itt-ott megszakítva horgász - állásokat is létesítettek.

Bivalyrezervátum (Kápolnapuszta)

A rezervátumban százötven egyedet számláló, hazánkban legnagyobbnak számító bivalypopuláció mellett egy szürkemarhacsorda is látható. Az állatok megfigyelésében távcső és kilátó segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is megfigyelhetik. Téli időszakban a bivalyok az istállóban látogathatók meg.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 1,5 kilométeres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett interaktív tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Helyszín: Kápolnapuszta (Balatonmagyaródtól 3 km)

Nyitva tartás: egész évben minden nap

  • Nyári nyitva tartás: Június 1. - augusztus 31. között: 9:00-18:00
  • Őszi nyitva tartás: Szeptember 1. - október 31. között: 9:00-17:00
  • Téli nyitva tartás: November 1 - március 31. között:  9:00-16:00
  • Tavaszi nyitva tartás: Április 1 - május 31. között:  9:00-17:00

Belépő: felnőtt: 800,- Ft
Kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 700,- Ft
Gyermek (3-14): 500,- Ft

Tel.: 70/236-7401
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

Tájház (Vörs)

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

A ház első, és egyben legszebb szobáját, a tisztaszobát nem lakták, csak születés, betegség vagy halál idején használták, illetve itt szállásolták el vendéget. A füstöskonyhában a füst a mennyezetbe vágott nyíláson át távozott a padlásra. A tűzkutya és a rokka mellett a kamrában megtekinthető számtalan, ma már feledésbe merült háztartási eszköz. A pitvar végéből nyíló lakószobában pedig a Kis-Balaton vízivilágáról szóló kiállítás kapott helyet.

Helyszín: Vörs

Nyitva tartás: április 26 – szeptember 30., 10:00 – 17:00
Szünnap: hétfő
Rendkívüli nyitva tartás az adventi időszakban!

Belépő: felnőtt: 500,- Ft
Kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 400,- Ft
Gyermek (3-14): 300,- Ft

Tel.: 70/774-2346
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

Fekete István Emlékhely és Matula-kunyhó (Diás-sziget)

Az emlékhely kizárólag szakvezetéses kirándulás keretében látogatható. A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét. A csoport megtekinti a Fekete István emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató szobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó. A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.

Találkozóhely: Kis-Balaton Kutatóház

Indulás: május 1 - szeptember 30.
Kedd-péntek 10:00 és 13:00 órakor, szombat: 10:00
Október 1 - április 30.: előzetes bejelentkezéssel bármely nap!
A kirándulás a megjelölt időpontokban létszámtól függetlenül elindul.

Részvételi díj: felnőtt: 900,- Ft
Kedvezményes (pedagógus, nyugdíjas, nappali tagozatos diák): 750,- Ft
Gyermek (3-14): 450,- Ft

tel.: 30/664-0404, 83/315-341
bfnp.kisbalaton@gmail.com
www.bfnp.hu

Szakvezetés a Kis-Balaton területén

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által biztosított szakvezetés keretében látogatható. A túra 3 órás, a látogató saját járművével történik (autó vagy busz). A résztvevők betekintést nyernek a terület páratlan táji és természeti értékeket felvonultató világába. Nádas-sásos berkek, vizesélőhely-típusok, nyílt vízfelület és nádasokkal felszabdalt kisebb víztestek szövevénye, valamint a gazdag madárvilág képviselői kerülnek bemutatásra. A túra útvonala igény szerint alakítható: a klasszikus programban foglaltatik a Fekete István Emlékhely és a Matula-kunyhó látogatása, de igény szerint ezek kivehetők. Beépíthető a Kányavári-sziget, sőt a Bivalyrezervátum és a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház szakvezetéses látogatása is, illetve érdeklődés esetén a kizárólagos terepi bemutatás, madarászás lehetősége, német és angol nyelven is.

Találkozóhely: Kis-Balaton Kutatóház

Indulás: hétfő-péntek: 9:00 és 13:00, szombat: 9:00, előzetes egyeztetést követően
Előzetes jelentkezés feltétlen szükséges!

Szakvezetési díj: 3.400,- Ft/felnőtt, 2.000,- Ft/gyermek, de minimum 9.400,- Ft

Az idegen nyelvű szakvezetéses túrák árszabása ettől eltérő.

A kirándulásokról további információkat a szállodánk program részlegén kérhetnek az alábbi elérhetőségek valamelyikén, vagy személyes a programpultnál.

E-mail: program@karos-spa.hu
Tel.: +36 93 542 519